Одржан 7. састанак Mреже првостепених тела надлежних за заштиту права у поступцима јавних набавки Европске уније

//Одржан 7. састанак Mреже првостепених тела надлежних за заштиту права у поступцима јавних набавки Европске уније

Представнице Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки учествовале су на 7. састанку Mреже првостeпених тела надлежних за заштиту права у поступцима јавних набавки Европске уније, коју је организовао Генерални директорат за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и МСП са Државном ревизијском комисијом Републике Словеније, 2. октобра 2019. на Бледу.

Mрежа првостeпених тела надлежних за заштиту права у поступцима јавних набавки Европске уније – предвиђена Стратегијом јединственог тржишта EУ, успостављена је као одговор на Извештај Европске комисије о делотворности директива о правној заштити у области јавних набавки, од 24. јануара 2017. године. Mрежа има за циљ подстицање сарадње и размене информација ради пружања подршке ефикасном функционисању националних тела надлежних за заштиту права у поступцима јавних набавки, укључујући прикупљање података и развијање индикатора који се односе на националне системе правне заштите.

Састанку су, поред представника ревизијских тела земаља чланица ЕУ, по први пут, присуствовали представници земаља Западног Балкана.

Након уводног излагања председника Државне ревизијске комисије Републике Словеније, преподневни део састанка био је посвећен oсновама за искључење eкономских субјеката из поступка јавне набавке, пресудама Суда правде ЕУ у области јавних набавки с посебним нагласком на област правне заштите, као и презентацијама националних система за заштиту права у поступцима јавних набавки, у ком делу је посебно запажену презентацију имала Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки.
У послеподневном делу састанка било је речи о прикупљању података за индикаторе у области правне заштите, начину обраде поверљивих информација у поступцима заштите права, као и о примереним начинима комуникације ревизијских тела са медијима и јавношћу уопште.

Агенда

2019-10-10T12:28:46+00:0010. 10. 2019.|Актуелности|