Online radionica u okviru saradnje sa inicijativom SIGMA

//Online radionica u okviru saradnje sa inicijativom SIGMA

Predstavnici Republičke komisije učestvovali su 26. januara 2021. godine u radu regionalne online radionice „Sistemi zaštite prava u javnim nabavkama-realnost i izazovi post-COVID“. Radionica je održana kao deo planiranih godišnjih aktivnosti  Inicijative SIGMA/OECD  i bila je namenjena unapređenju kapaciteta tela nadležnih za zaštitu prava zemalja korisnica IPA pred-pristupnog instrumenta EU (Srbija, BiH, Crna Gora, Turska, Albanija, Severna Makedonija), a po planu organizatora sadržaj radionice bio je prilagođen učesnicima među kojima su bili i članovi Republičke komisije i zaposleni u službi Republičke komisije.

U ime inicijative SIGMA/OECD uvodnim izlaganjem radionicu je otvorio Piotr-Nils Gorecki, viši savetnik za oblast javnih nabavki.

U daljem toku radionice Wojciech Hartung,  stručnjak za javne nabavke iz Poljske, govorio je o funkcionisanju mera pravne zaštite u zemljama EU uz poseban osvrt  na trenutno stanje, statistiku i izazove u budućnosti, stavljajući akcenat u svom izlaganju  na analizu podataka pribavljenih prilikom izrade izveštaja koji je pripremilo udruženje kojem pripada izlagač. Predstavljeni podaci su u vezi sa pitanjima pravne zaštite u 28 zemalja članica EU, a  odnose se na javne nabavke koje su po vrednosti ugovora koji su dodeljivani iznad vrednosnih pragova, propisanih direktivom 2014/24/EU.

Aleksandra Melesko, ekspert iz Letonije, zaposlena u pravnoj službi  Evropskog revizorskog suda, sa prethodnim iskustvom iz  Suda pravde EU u Luksemburgu, svoje izlaganje posvetila je sudskoj  praksi Suda pravde EU, fokusirajući se na najnovije, kao i tekuće predmete Suda iz oblasti javnih nabavki i zaštite prava u oblasti javnih nabavki. Gđa Melesko je u svojoj prezentaciji analizirala više konkretnih presuda (C‑367/19 Tax-Fin-Lex d.o.o, C-395/18 Tim, C-285/18 Irgita, C‑796/18 (ISE) v. Stadt Köln, C-496/18 HUNGEOD).

U radu radionice učestvovao je i Zoran Blažević, ekspert SIGMA izlaganjem o javnim nabavkama u zemljama Zapadnog Balkana u kontekstu epidemije COVID-19.

Agenda

Prezentacija 1

Prezentacija 2

Prezentacija 3

 

2021-02-03T10:44:28+00:0028. 01. 2021.|Aktuelnosti|