Održan 13. sastanak Mreže prvostepenih tela nadležnih za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Evropske unije

//Održan 13. sastanak Mreže prvostepenih tela nadležnih za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Evropske unije

Predstavnice Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki (Republička komisija) učestvovale su na 13. sastanku Mreže prvostepenih tela nadležnih za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Evropske unije (Mreža), koji je organizovala Evropska komisija – Generalni direktorat za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća (DG GROW).

Mreža prvostepenih tela nadležnih za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Evropske unije – predviđena Strategijom jedinstvenog tržišta EU, uspostavljena je 2017. godine kao odgovor na Izveštaj Evropske komisije o delotvornosti direktiva o pravnoj zaštiti u oblasti javnih nabavki, od 24. januara 2017. godine. Mreža ima za cilj podsticanje saradnje i razmene informacija radi pružanja podrške efikasnom funkcionisanju nacionalnih tela nadležnih za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, uključujući prikupljanje podataka i razvijanje indikatora koji se odnose na nacionalne sisteme pravne zaštite.

Predstavnice Republičke komisije po drugi put su prisustvovale sastanku Mreže, u svojstvu posmatrača.

Nakon uvodnog izlaganja direktorke u DG GROW Mary Veronice Tovsak Pleterski, prepodnevni deo sastanka bio je posvećen prezentacijama nacionalnih sistema za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Španije i Grčke. U svom izlaganju, španski predstavnik se naročito osvrnuo na tzv. „opstruktivne“ žalbe i modalitete rešenja za ovaj problem.

U poslepodnevnom delu sastanka predstavnik DG GROW govorio je o najnovijoj sudskoj praksi Suda pravde Evropske unije u oblasti javnih nabavki i zaštite prava. Takođe, u ovom delu sastanka, bilo je reči o isključenju ponuđača iz postupka javne nabavke zbog kršenja obaveza u vezi plaćanja poreza i doprinosa za socijalno osiguranje, a u skladu sa direktivom 2014/24/EU.

Na kraju sastanka, rezimiran je petogodišnji učinak Mreže i razmotreni su budući koraci  i moguće aktivnosti.

Agenda

2023-11-16T11:22:16+00:0015. 11. 2023.|Aktuelnosti|