Регионална конференција „Изазови и тенденције у јавним набавкама – правна заштита“

//Регионална конференција „Изазови и тенденције у јавним набавкама – правна заштита“

Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки, уз подршку Програма Уједињених нација за развој у Републици Србији (UNDP) и Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу у Републици Србији (OEBS), организовала је дводневну регионалну конференцију под називом „Изазови и тенденције у јавним набавкама – правна заштита“ која је одржана 29. и 30. новембра 2017. године у хотелу „Metropol Palace“.

Конференција је окупила више од сто учесника из земље и региона, међу којима су били највиши представници независних тела надлежних за правну заштиту у поступцима јавних набавки из Словеније, Хрватске, Црне Горе, БиХ, Македоније и Србије. Скупу су присуствовали и високи представници свих институција Републике Србије, релевантних у области јавних набавки и сродним областима (Државна ревизорска институција, Агенција за борбу против корупције, Управа за јавне набавке, Комисија за заштиту конкуренције и др), као и представници правосудних органа (Управни суд и Прекршајни апелациони суд), те бројни уважени експерти у области јавних набавки.

Уводним излагањима присутним учесницима су се обратили Хана Хукић, председник Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки, Steliana Nedera, заменица сталне представнице Програма за развој UN (UNDP) и Joseph Mellott, заменик шефа Мисије OEБС-a у Србији.

Првог радног дана Конференције, присутни учесници су имали прилику да прате предавање Sue Arrowsmith,  професорке права и политике јавних набавки са Универзитета у Нотингему, Уједињено Краљевство, која је један од најуваженијих европских стручњака за област јавних набавки, о пресудама Суда правде EU у области јавних набавки као и о правилима EU o концесијама. Другог дана, кроз панел дискусију подељену у три сегмента, у којој су учествовали представници независних тела за правну заштиту, разматрана су стручна питања посебно актуелна у области заштите права у поступцима јавних набавки. Теме панела биле су: 1. Судска заштита и одлуке независних тела за правну заштиту у јавним набавкама, 2. Активна легитимација у поступку заштите права и 3. Посебна овлашћења независних тела за правну заштиту у јавним набавкама.

Јединствена је оцена учесника да одржана Конференција представља значајан допринос јачању регионалне сарадње у области јавних набавки и посебно бољем разумевању улоге, положаја и значаја независних тела за правну заштиту у јавним набавкама. Такође, скуп је био прилика да се препознају и сагледају различити проблеми и изазови са којима се у свом свакодневном раду суочавају тела надлежна за правну заштиту у поступцима јавних набавки у региону и између учесника размене драгоцена искуства, значајна за успешно превазилажење истих.

Агенда

Презентације – панел1

Презентације – панел2

Презентације – панел3

2017-12-27T14:44:23+00:001. 12. 2017.|Актуелности|