Regionalna konferencija „Izazovi i tendencije u javnim nabavkama – pravna zaštita“

//Regionalna konferencija „Izazovi i tendencije u javnim nabavkama – pravna zaštita“

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Republici Srbiji (UNDP) i Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Republici Srbiji (OEBS), organizovala je dvodnevnu regionalnu konferenciju pod nazivom „Izazovi i tendencije u javnim nabavkama – pravna zaštita“ koja je održana 29. i 30. novembra 2017. godine u hotelu „Metropol Palace“.

Konferencija je okupila više od sto učesnika iz zemlje i regiona, među kojima su bili najviši predstavnici nezavisnih tela nadležnih za pravnu zaštitu u postupcima javnih nabavki iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, BiH, Makedonije i Srbije. Skupu su prisustvovali i visoki predstavnici svih institucija Republike Srbije, relevantnih u oblasti javnih nabavki i srodnim oblastima (Državna revizorska institucija, Agencija za borbu protiv korupcije, Uprava za javne nabavke, Komisija za zaštitu konkurencije i dr), kao i predstavnici pravosudnih organa (Upravni sud i Prekršajni apelacioni sud), te brojni uvaženi eksperti u oblasti javnih nabavki.

Uvodnim izlaganjima prisutnim učesnicima su se obratili Hana Hukić, predsednik Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice Programa za razvoj UN (UNDP) i Joseph Mellott, zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji.

Prvog radnog dana Konferencije, prisutni učesnici su imali priliku da prate predavanje Sue Arrowsmith,  profesorke prava i politike javnih nabavki sa Univerziteta u Notingemu, Ujedinjeno Kraljevstvo, koja je jedan od najuvaženijih evropskih stručnjaka za oblast javnih nabavki, o presudama Suda pravde EU u oblasti javnih nabavki kao i o pravilima EU o koncesijama. Drugog dana, kroz panel diskusiju podeljenu u tri segmenta, u kojoj su učestvovali predstavnici nezavisnih tela za pravnu zaštitu, razmatrana su stručna pitanja posebno aktuelna u oblasti zaštite prava u postupcima javnih nabavki. Teme panela bile su: 1. Sudska zaštita i odluke nezavisnih tela za pravnu zaštitu u javnim nabavkama, 2. Aktivna legitimacija u postupku zaštite prava i 3. Posebna ovlašćenja nezavisnih tela za pravnu zaštitu u javnim nabavkama.

Jedinstvena je ocena učesnika da održana Konferencija predstavlja značajan doprinos jačanju regionalne saradnje u oblasti javnih nabavki i posebno boljem razumevanju uloge, položaja i značaja nezavisnih tela za pravnu zaštitu u javnim nabavkama. Takođe, skup je bio prilika da se prepoznaju i sagledaju različiti problemi i izazovi sa kojima se u svom svakodnevnom radu suočavaju tela nadležna za pravnu zaštitu u postupcima javnih nabavki u regionu i između učesnika razmene dragocena iskustva, značajna za uspešno prevazilaženje istih.

Agenda

Prezentacije – panel1

Prezentacije – panel2

Prezentacije – panel3

2017-12-27T14:44:23+00:001. 12. 2017.|Aktuelnosti|